data

Open Office

Ved siden Libre Office, det beste gratis alternativet for norsk.  For å lage bokmerker i teksten med egne klikkbare overskrifter i egen meny i høyremargen bruker du funksjonen «dokumentstruktur», som du finner i «vis»-menyen.

Bookwriter

Et fint lite program som lar deg sortere kapitler, skrive og redigere i rtf format. Jeg hadde imidlertid store problemer med oppdateringen og nettsiden til produsenten er uoversiktlig og lite brukervennlig. Du kan også lage deg en database over steder og personer i programmet.

Pagefour

Ser ut som en enklere utgave av bookwriter med litt lavere pris. Dette bruker jeg nå. Mulighet for å installere norsk ordliste. Programmet virker fint i windows (og i Linux Mint om man bruker WineHQ)

KeyNote NF

Et gratisprogram fra google som er nesten identisk med PageFour. (kan kjøres fint både i Windows og i Linux via WineHQ). Her kan du også velge norsk ordliste til retting. De som absolutt må ha en Linux eller Mac  versjon av dette programmet kan kjøpe NoteCase Pro til 58 kroner.

Outliner software for MS Word

En Add-in til Word som lover de samme funksjonene som PageFour og Bookwriter i Word. Jeg har imidlertid ikke klart å installere trial-versjonen, så jeg kan ikke si hvor effektivt det er. Programmet ser ut til å havne i konflikt med virusprogrammet og bør kanskje unngås for sikkerhets skyld. Pris 49 dollar.

Scrivener 

Et program som opprinnelig var laget for mac, men som nå er tilgjengelig for windows. Enkelt og brukervennlig. Kan kjøres greit i Linux via WineHQ.

Plume Creator

Et ganske godt gratisprogram med mange av funksjonene til de betalte programmene. Her kan du skrive tekst, rette den med norsk ordbok (dette må du sette i configuration), organisere karakterer og eksportere proskjektet som textfil eller open office dokument. Selve grensesnittet kan du ikke oversette til norsk. Plume Creator kommer med egne versjoner for Windows og Linux.

Celtx

Gratis dataprogram til å skrive manus for TV og film. Få eksport muligheter for filer.

Trelby

Gratis dataprogram for filmmanus

Final draft

Dette er programmet som Hollywoods filmfolk bruker. Det er såkalt «industry standard» og følgelig ganske dyrt.

Adobe Story

Et gjennomtenkt gratis manusverktøy for å skrive film og TV manus i skyen. Eksportmuligheter for Final Draft format, txt, pdf og noen til.

Dramatica pro

Et avansert program for å lage historier. Du skriver ikke selve teksten i programmet, du bruker det til å strukturere fortellingen. Programmet er ganske innfløkt og har en lang læringskurve. Det er også dyrt.

Contour

Et relativt billig og enkelt program som prøver å få deg til å bruke teorier om arketyper mens du skisserer fortellingene i tre akter.  Programmet brukes først og fremst til å lage en database med utkast av fortellinger og ideer og har ikke noen tekstbehandlingsfunksjon hvor du kan skrive selve teksten.

Power Structure

Egentlig beregnet på drama i tre akter. Har egne funksjoner for å strukturere de dramatiske konfliktene i fortellingen.

WriteItNow

Har gode funksjoner for å sortere notater på hver enkelt karakter i fortellingen, samt et funksjon for å plotte forholdene mellom dem på et diagram.

Storybook

Opensource program som du laster ned fra sourceforge. Programmet brukes ikke til selve skrivingen, men har en rekke funksjoner for strukturere fortellingen og hendelsene i hvert kapittel.  Tar litt tid å sette seg inn i.

Storyblue

Lar deg organisere kapittel, karakterer og notater gjennom en meny til venstre for skrivefeltet. Har egne funksjoner som plotter antallet sider du skriver hver dag på en graf. Jeg syntes selve skrivefeltet kom i bakgrunnen i dette programmet. Det var vanskelig å finne frem til stedet hvor du faktisk skal skrive teksten. Men programmet er ganske rimelig.

YWriter

Et bitte lite gratisprogram for å organisere notater omkring karakterer i kapitler. Du skriver ikke teksten i dette programmet. Egentlig ikke spesielt nyttig siden du trenger et annet program til å skrive i.  Mange av funksjonene i dette programmet er inkludert i Bookwriter, scrivener og storyblue.

Character Writer

Programmet lar det lage en database over dine ulike karakterer. Det brukes ikke til å skrive selve fortellingen. Her finnes mange funksjoner for å beskrive utseende, livsløp og psykologi til hver enkelt karakter. Har du et voldsomt personregister eller driver med noen form for rollespill, kan dette være nyttig. Ellers holder det vel bra med gratisprogram som Ywriter. Pris 70 dollar.  Tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux.

Writer’s Blocks

Et program til å skrive og redigere teksten, samt en funksjon for å organisere fortellingen gjennom å lage tekstbokser på en horisontal linje. Programmet er ikke blant de billigste.

WritersCompanion

Et litt billigere alternativ til Writer’s Blocks som også bruker tekstbokser til å organisere. Programmet har ikke tekstbehandlingsfunksjonene til Writer’s Blocks, men om man er interessert i tekstbokser som metode, så er dette verdt å se på. Last ned en demo versjon her . Trykk på overskriften for å kjøpe. Koster ca 50 dollar

Outline4d

Et ganske dyrt program som spesialiserer seg på å lage disposisjoner av fortellinger langs horisontale linjer. Om du ikke er fornøyd med enkle tekstbokser i Writer’s Block og Writerscompanion, så er kanskje dette noe vurdere. Kjøp eller prøv det her

Freemind

Gratis «mind mapping» program

Scapple

Rimelig «mind mapping» program for forfattere

My Story Writer

Her kan du skrive og redigere manuskriptet, samt hoppe fra kapittel til kapittel i venstremargen. Du kan lage databaser over ulike steder og karakterer. I tillegg har programmet en kalender funksjon som lar deg holde styr på gjøremål på forskjellige ukedager. Det finnes en egen liste i programmet over amerikanske forlagsfolk. Programmet koster i overkant av 500 NOK.

Storybox

Program hvor du skriver og redigerer teksten. Du kan lage outline og storyboard og organisere karakterer og steder. Du kan eksportere fortellingen som rtf eller epub, dvs ebokformat. Programmet er ganske billig.

Writer’s cafe

Et merkelig program med en masse funksjoner, blant annet tidslinjer og ymse andre ting. Selv om det er billig virker det rotete og jeg ser ikke øyeblikkelig hva jeg skal bruke det til. Men programmet er kompatibelt med både windows, mac og linux.

The Marshall Plan

Dette er et svindyrt program som har en uendelig masse unødvendige funksjoner, som f.eks en database med 5000 navn for karakterene. Det har egne skrivefelt for alt fra hårfarge til skolegang.  Samt en egen fremdriftsfunksjon.

SmartEdit

Denne programvaren, en type tekstbehandlingsprogram som vi kommer til å se stadig mer av, er utviklet av de samme som lagde PageFour (nevnt tidligere). Programmet analyserer setningene dine, viser deg hvilke ord du bruker for ofte og påpeker klisjeer. Dessverre finnes programmet bare for engelsk. Koster ca 350 norske kroner.

Autocrit / prowritingaid.com

To online alternativer til SmartEdit. Begge er abonnementstjenester

Prowritingaid add-in for Microsoft Word

Har du Word kan du laste ned en add-in til tekstbehandlingsprogrammet som gir deg mange av funksjonene til SmartEdit i Word. Jeg forsøkte trial-versjonen på noe jeg hadde skrevet og var ikke imponert over resultatet. Vanlige ord ble uthevet som uønskede adverb, som f.eks «only» og «really».

Wizards 4 Word add-in for Microsoft Word

Dette er enda en add-in for Word som legger til enkelte redigeringsmuligheter for teksten, mulighet for å kontrollere setningslengde og mye annet. I tillegg får du en god del funksjoner for å organisere historien. Men dette programmet virker som om det er basert på en eldre teknologi enn Autocrit og ProWritingAid. Wizards 4 Word er dessuten ganske dyr.

StyleWriter editing Software

En tredje add-in som legger seg til word som add-in. Også her blir setninglengden analysert og ord og grammatikk rettet. StyleWriter kan koste så mye som 190 dollar

FictionFixer

Et svindyrt program som automatisk analyserer engelskspråklige fortellinger og sammenligner dem med bestselgere. Dette er antagelig den mest avanserte programvaren for analyse av selve fortellingen jeg har funnet så langt.

Skriftlig.no: LIKS-analysator

Last opp en norsk tekst og få vurdert hvor lesbar den er.

Voyeurtools.org

Få en visuell fremstilling av ordbruken i din tekst

Synlex: tekstanalysator / Textalyzer.net

Last opp engelsk tekst å få den analysert av en datamaskin.

IWL.me

En morsom liten side som sammenligner det du har skrevet på engelsk med kjente forfattere og forteller hvem som ligner mest på deg.

Hackerfactor.com/genderguesser.php

Last opp en engelsk tekst og få avgjort om den er skrevet av en mann eller en kvinne

Litlift.com:

Gratis skriveprogram på nett hvor du kan lage plotlinjer, databaser for karakterer, kapitler og mye annet. For deg som ønsker et alternativ i skyen. Du kan laste ned det du har skrevet i rtf format.

Hiveword.com:

Enda et gratis skrivested i skyen for de som skriver fortellinger. Her kan du lagre plotlinjer, scener, karakterer og setting, samt laste ned når du er ferdig.

Scripped.com:

Et sted for å skrive manus i skyen. Tilknyttet et annet nettsted for å tjene penger på frilansskriving,

Reklamer